Min blogg

Velkommen inn i min forlatte verden. Siden handler om min hobby UE. Jeg elsker å dra til steder som er forlatt av ukjente grunner, og da igjen å dokumentere dette ved å ta bilder.

tirsdag 6. oktober 2015

Nittedal kruttverk

Turist foreninga har laget det så fint i stand og kruttverkets venner også  Under her finner dere bildene mine og litt historie. Kildene til historien og mer informasjon finner dere på Nittedalsporten


 

LITT HISTORIE
Nitedals Krudtværk ble anlagt av ingeniør Georg Frølich i 1882 og ble drevet av ham til 1917, da verket ble solgt til dr. Emil Collett og hans medaksjonærer i en kampanje overfor Nitoglycerin Compaginets styre før dannelsen av A/S Norsk Sprængstofindustri A/S.
Familiebedriften F.H. Frølich & Søn hadde opparbeidet Midtvandets Krudtværk og Liadalens Krudtværk. Georg Frølich var en meget selvstendig og sterk personlighet som likte seg best alene, og ville ikke ha noen over seg eller ved sin side. Han ville bestemme selv. I Liadalens Krudtværk arbeidet han sammen med sin bror, noe han ikke likte. I 1880 da han var 36 år, egynte han å seg seg om etter et passende sted for å starte et eget kruttverk. Han hadde en del penger som han tjente på en tapetfabrikk han drev i Christiania. Han hadde i flere år en speider ute i distriktene rundt byen for å finne et egnet sted. Stedet måtte være tilstrekkelig avsides og likevel sentralt, men det viktigste var at det måtte ha driftsvann.

I 1882 fant speideren ham en plass omkring Ørfiskevann i Nittedal. Avstanden til nærmeste nabo og offentlig vei var stor nok til å oppfylle lovens krav: "Minst 1000 alen til offentlig ei og 500 alen til naboeiendom". Det var også muligheter for driftsvann. Frølich bestemte seg for å kjøpe stedet og kjøpte tilsammen 435 mål fra Bjertnes og Mo gård, grunn nr 13 og 14. Skjøtene ble tinglyst i 1882, og han gikk i gang med byggingen som han både planla og finansierte selv. Det var ikke enkelt, for det var rene villmarken og adkomsten til anlegget var langs en kronglete vei gjennom Bjertnes gård, ned til Ørfiskebekken og langs østsiden av denne opp en smal, bratt bakke. Ved Bjertnes gårds sag gikk veien over bekken, og her begynte kruttverkets eiendom. Det var ca 25 km til Christiania.
Firmaet ble anmeldt til firmaregisteret 19. juni 1884.


MINE BILDER:






 






























5 kommentarer:

Unknown sa...

Meget flotte bilder, å flott dokumentasjon på forlatte steder,hytter å industri historie! Har en del historiske gjenstander i fra Nitedal Krutverk som jeg ønsker å donere bort til et fremtidig museum!

Unknown sa...

Meget flotte bilder, å flott dokumentasjon på forlatte steder,hytter å industri historie! Har en del historiske gjenstander i fra Nitedal Krutverk som jeg ønsker å donere bort til et fremtidig museum!

Nicki84 sa...

Tusen takk :) Kjempe hyggelig å høre :) Skal en tur til dit før jul. Håper på å få tatt noen vinterbilder der :)

Anners sa...

Hei.
Jeg er ganske ny når det kommer til UE, men sliter med å finne spennende steder å dra til, bor i akershus og så du hadde lagt ut en sak om en forlatt gård i akershus
https://nicki27forlatt.wordpress.com/2011/11/05/forlatt-gard-i-akershus/#comments
ser ekstremt spennende ut!
er jo lenge siden du la ut dette og kanskje det er helt ødelagt nå men hadde det vært mulig å fått adressen? :)
anners@live.no

Anonym sa...

Jeg har vært så heldig og få være med og bygge det store betong bygget som dem produserte svartkrutt . Vi bygde det i 1971 , var mye arbeid med forskaling da nesten alle vegg og tak er bua.